Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vatan savunmasını başlatmak amacıyla 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basışının 104’üncü yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Büyükçekmece’de de kutlandı…Kutlama törenine katılan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, son 15 yıldır milli bayramların kutlanması gerektiği şekliyle kutlanmamasının son derece üzücü ve düşündürücü olduğunu belirterek; tepkisini dile getirdi “İçim kan ağlıyor, içim sızlıyor” dedi.
“Bu Bayramlarımız Olmasaydı Şimdi Bu Ülkede Hangi Bayrak Dalgalanıyordu?”
Büyükçekmece’de İlk tören Kaymakamlık önündeki Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk takdimi yapıldı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçe protokolü, siyasi partiler, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen törende Büyükçekmece gençliği de Atatürk Anıtı’na binlerce karanfilden oluşan bir çelenk takdim etti. Buradaki tören Büyükçekmece Belediyesi Halk Akademisi Altın Köprü Halk Dansları ekiplerinin folklor gösterilerinin ardından sona erdi.
Tören sonrasında gazetenizin sorularını yanıtlayan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, milli bayramların eskisi gibi bayram havasında coşkuyla kutlanmamasının kendisini çok üzdüğünü belirterek; “Kutlama törenlerine en güzel yakışan bayram 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Bu son 15 yıldan beri maalesef diğer 23 Nisan gibi, 30 Ağustos gibi kahraman Türk Milletinin en anlamlı milli günlerindeki kutlamalar kararnamelerle seviyesi düşürülerek kaymakam, vali, belediye başkanı, garnizon komutanı bunlardan çıkartıldı. Artık içim buruk, kabul etmiyor. Artık içim sızlıyor. Bugün buraya Büyükçekmece Hükümet Meydanı’na 19 Mayıs bayramını çocukluğumda olduğu gibi kutlamaya geldim belediye başkanı olarak ve yine içim kan ağlıyor. Neden hepimiz burada değiliz? 104 sene önce o günkü Mustafa Kemal bu kurtuluş harekatını başlatmamış olsaydı ve başarıya ulaşmamış olsaydı, 30 Ağustos Zafer Bayramı diye bir bayramımız olmasaydı şimdi acaba bu ülkede hangi bayrak dalgalanıyordu diye düşünüyor musunuz? Düşünsünler, bir kez daha düşünsünler. Herkes düşünsün” ifadesini kullandı.
“Eğer Bu Bir Protestoysa Protesto İçin Buraya Geldim”
Başkan Akgün, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı da kutlamıyoruz. Bütün halkın katılımıyla festival havasında, coşkuyla kutlanması gereken bu bayramlar neden 1 kişinin imzasıyla atılan, atanan kişiler tarafından kutlanmıyor 15 yıldan beri. Bunu niye birbirimize sormuyoruz? Eğer bu bir protestoysa protesto için buraya geldim. Ben Ata’mın önünde 23 Nisan’da, 19 Mayıs’ta, 30 Ağustos’ta, 29 Ekim’de saygıyla eğileceğim, onu konuşacağım. Onu hatırlayacağım, Kuvay-ı Milliyecileri hatırlayacağım. Bu ülke için kanını dökmüş şehitlerimizi hatırlayacağım. Onlara saygımı göstereceğim. Ben Türk vatandaşıyım. Ben Türk Milliyetçisiyim. Bu vatan bize dedelerimizin kanlarıyla hediye edildi. Benim de dedem Çanakkale’de yatıyor büyük dedem. Bu nedenle bir protestoysa protesto için geldim ben. 19 Mayıs bu ülkenin tarihinde 104 sene önce ülkenin kayıtsız, şartsız bağımsızlığını elde edene kadar tarihe atılmış altın bir imzadır. 19 Mayıs kolay bir şey değildir. 19 Mayıs’taki yürüyüş bugünkü Cumhuriyetin temelidir. Bunun için buradayız. Bugüne kadar geldiğimiz noktaya herkes baksın neden yaptığımızı anlarlar. Cumhuriyetin değerlerini nasıl kaybettik, Atatürk ve inkılaplarının, Cumhuriyetin değerlerinin nasıl törpülendiğini, kutlamalarımızın seviyesinin nasıl düşürüldüğünü 15 yıldan beri yaşıyoruz. Bundan bir ders çıkartamıyoruz. Devran dönecek tekrar bu ülke, bu millet hem milli günlerini coşkuyla, Ata’sıyla, paşasıyla, cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, valisi, bakanı ne varsa herkesle kutlayacak. Dini bayramlarını zaten coşkuyla kutluyor. Bu millet tekrar Cumhuriyetin değerlerine geri dönecektir.
“Bu Ülkede Şu An 10 Milyonluk Bir İşgal Var!”
Başkan Akgün, son seçimde Büyükçekmece’de 10 Binin üzerinde yabancı ülke insanının oy kullandığını belirterek bunlar, Irak, İran, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerinden gelmişler bu ülkede şu an 10 milyonluk bir işgal var. Sadece Büyükçekmece’de 9984 tane yabancı oy kullanıyorsa bu ülkede büyük sorun vardır. Bu ülke işgal altındadır. 9800 küsur yabancı bu ülkede, bu şehirde oy kullandı. Bunun 764 tanesi Afganlı erkeklerden oluştuğunu üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız hiç yoktu eskiden diyerek endişesini ve tepkisini dile getirdi!
“Beni Bu Törenleri Kutlamaktan Kimse Alıkoyamaz”
Başkan Akgün, Bugünkü 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 104 yaşını yaşıyor, 104’üncü yılını kutluyor. Neden herkes burada değil? Neden kaymakamı, belediye başkanı, garnizon komutanı, başsavcısı omuz omuza halkın yanında bu bayramları kutlayıp, yaşayamıyor. Tamam, yasal bir düzenleme yapmışlar. Böyle bir kararname çıkartmışlar. Varsın çıkartsınlar. Ben Türk oğlu Türk’üm. Benim Ata’m Türk. Beni bu törenleri kutlamaktan kimse alıkoyamaz. Bundan sonra da kimse benim törenlere katılmamı engelleyemez. Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramlarını coşkuyla kutlayacağız. Bayraklarla, gençlik yürüyüşleriyle, şehrin her köşesinde kortejlerle, konserlerle Ata Yürüyüşü de var. 38’inci Ata Halk Konserimiz var belediyenin önünde. Biz daha coşkuyla kutlayacağız. Şu anda alternatif çelenk koyduk. Devlet kutlamasından sonra biz de alternatif kutlama yapıyoruz. Bu ülkeyi sıkıntıya sokan bir meseledir. Ya tek olarak kutlanılır ya da kutlama kaldırılır. Arkada var Büyükçekmece halkı, önde memur, protokolde bir memur dikilmiş tek başına gidecek Atatürk’e çelenk koyacak, saygı duruşunda bulunacak. Halk ne olacak? Yok öyle bir şey.