Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel yılmayan, yorulmayan, her yıl bir başka umutla üretmeye devam eden çiftçilerin gününü çeşitli etkinliklerle kutladı.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü tarımla özdeşleşen ilçe Çatalca’da Belediye Başkanı Erhan Güzel’in Ziraat Odası iş birliği ile hazırlattığı etkinliklerle kutlandı. Aynı zamanda tüm gün boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından binlerce fide çiftçilere armağan edildi.
Çiftçiler Günü kutlama etkinliği ilk olarak tarım araçlarının oluşturduğu konvoyla başladı. Belediye Başkanı Erhan Güzel’in de yer aldığı konvoy belirlenen güzergah üzerinde halkı selamladı.
Programın ikinci bölümü Cumhuriyet Meydanında düzenlenen çelenk sunma töreni oldu. Belediye Başkanı Erhan Güzel, ilçe protokolü ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen törende Çatalca Tarım Kuruluşları Temsilcileri tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okundu.
En yaşlı ve en genç çiftçilere plaket verildi
Çelenk sunumu ardından kutlama programı Mehmetçik Meydanında devam etti. Başkan Erhan Güzel, tarıma ve üretime katkılarından dolayı tüm çiftçilerin emeklerine teşekkür ederek, en yaşlı erkek çiftçi Halit Uyar, en yaşlı kadın çiftçi Nurten Köse, en genç erkek çiftçi Arda Öktem, en genç kadın çiftçi Ayşe Meta ve tarım sektörüne en uzun süre hizmet eden yönetici Trakya Birlik Çatalca Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Seyfettin Üner ile tüm muhtarlar adına Binkılıç Fatih Mahallesi Muhtarı Nazan Kurtan’a plaket takdim etti.
Çiftçi toprağa küstürülmemeli
Çiftçiler Günü kutlama etkinliği günün anlam ve önemine dair konuşmalarla devam etti.
Belgrad Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Merve Çavuş çiftçilerin üretimleriyle ülkemize güç kattığını ifade ettiği konuşmasında, “Kooperatif Başkanı ve genç bir kadın üretici olarak, ülkemizde tarımsal üretimde yaş ortalamasının giderek arttığı bir dönemde, gençlerimizi ve kadınlarımızı bu mesleğe daha sıkı sıkıya sarılmalarını diliyorum. Bu kapsamda belediyeler ve devletçe eğitim, destekler ve en önemlisi, doğru yönetilen ekonomi ve tarım politikalarıyla çiftçilere üretimini engellemeye çalışan değil, yolunu açan çiftçi bir üretiyorsa bin üretmesini sağlayan tarım politikaları uygulanmalı, çiftçi toprağa küstürülmemelidir. Bu meslekteki en önemli kural sürdürülebilirliktir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu, son yıllarda çiftçilerimize çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu destekler üretimimize can suyu olmaktadır. Bu desteklerin artarak devam edeceğine, çiftçilerin daha kolay şartlarda üretimini yapacağına olan inancımızla sizlere bereketli bir sene diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Benim sadık yârim kara topraktır
“Üretimleriyle ülkemize değer katan, yazın kırk derece sıcakta, kışın buz gibi havada bu güzel ülkemiz için üretmekten vazgeçmeyen çiftçilerimizin gününü kutluyorum” sözleriyle konuşmasına başlayan Trakya Birlik Çatalca Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Hüsmen İlhan sözlerinin devamında tarımın ve çiftçinin önemine değindi. İlhan konuşmasında, “Değerli çiftçi dostlarım, bu güzel organizasyonla emeği geçen başta Belediye Başkanımız Erhan Güzel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire başkanı, Çatalca Ziraat Odası Başkanı ve personellerine teşekkür ediyorum. Aşık Veysel ”Benim sadık yârim kara topraktır” diyor. Biz çiftçiler kara toprağı bir sevda olarak görüp ülkemiz için hep bir şeyler üretmeye çalışırız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, “Memleketimiz, çiftçi ve asker memleketidir, biz bol bol çiftçi yetiştirdik çünkü toprağımız çoktu, bol bol asker yetiştirdik, çünkü düşmanımız da çoktu.” der. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi dediğimiz ülkemizin ve nüfusumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan meslek mensupları, uğraş verdikleri toprak gibi ona bir verirseniz, binler alırsınız. Trakya Birlik olarak, ayçiçek üretiminde ülkemizin öncü toplumuyuz. 45 bin civarı ortağımızla ülkemiz içim bir taraftan çiftçilerimiz adına ürünlerini en iyi koşullarda alıp, bir taraftan da ülke sanayisine en fazla Ayçiçek yağı üreten kuruluşuz. En büyük gurur kaynağımız, şanlı ordumuzun Ayçiçek yağını çiftçilerimizin alın teriyle elde ettiğimiz yağlarla sağlamaktayız. Bu gurur sadece Trakya Birlik camiasının değil tüm çiftçi ortaklarımızındır. Son 3 yıldır da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile hibe tohumlar noktasında işbirliği gerçekleştirmekteyiz. Bu ve benzeri desteklerin artırılması çiftçilerin en büyük temennisidir. Şunu asla unutmayalım, çiftçimize verilecek olan bir destek yapacağı katma değerle toplumun her bir katmanına her bireyine sağlanacak destektir. Nasırlı elleriyle sadık yâri toprağı işleyen tüm çiftçi dostlarımızın 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” sözlerini kaydetti.
Tarım dünyanın en eski ve en kutsal mesleklerindendir
Dünyada modası geçmeyen yegâne mesleklerden birinin de tarım olduğunu belirten Çatalca Ziraat Odası Başkanı Seyit Çetin konuşmasında, “Elleri nasırlı, ülkemize hizmet için üretmekten başka bir şey düşünmeyen çiftçilerimiz, tarım dünyanın en eski ve en kutsal mesleklerindendir. 1997 yılında Urfa Göbekli Tepe’de tarım üretiminin olduğunu yapılan kazılar bizlere gösteriyor. Bundan 12 bin yıl önce bu topraklarda tarım yapılıyordu. Tarım bu dünyanın modası geçmeyen yegâne mesleklerinden biridir. 2020 yılında dünyada yaşanan salgın hastalık sürecinde kimse ev araba alayım derdine düşmedi. Herkesin bir derdi vardı o da, ekmek aş alabilmekti. Her yıl nüfusun yaşlandığını biliyoruz, eğer bu konuda gerekli önlemler alınmazsa gelecekte tarım konusunda ülke olarak büyük sıkıntılar yaşarız. Bu nedenle, genç neslin tarıma yönlendirilmesi için devletimizin ve yöneticilerimizin kararlı adımlar atması gerekmektedir. Bugün burada bir araya gelmemizin bir sebebi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun bölgemizdeki çiftçilere sağladığı desteklerden biri olan bedelsiz fide dağıtımıdır. Çiftçilerimizin alacağı bu fideler çiftçimizin emeği ve alın teriyle Çatalcamızın 39 mahallesinde toprakla buluşarak üretime katkı sağlayacaktır. Tarım desteklenmesi gereken en önemli meslektir. Yarattığı katma değerle tüm ülkemize katkı sağlar. Çiftçilerimizle buluşmaya vesile olan Belediye Başkanımız Erhan Güzel ve ekibine, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanımıza ve ekibi ile siz değerli çiftçi dostlarımıza teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.
Tarımın yol haritasını belirleyeceğiz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık konuşmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Çatalca halkına selam, saygı ve sevgilerini ileterek başladı. Atalık konuşmasında, “İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun tüm Çatalca halkına sevgi, saygı ve selamlarını iletiyorum. Göreve geldiğimiz 5 yıl önce çiftçi arkadaşlarımızı, kooperatifleri, birlikleri, Ziraat Odası Başkanlarını, muhtarlarımızı toplamıştık. Nasıl bir yol haritası çıkaracağımızı ortak akılla hep beraber düşündük ve uygulamaya koyduk. Bitkisel üretim yapan çiftçimizi, hayvansal üretim yapan çiftçimizi, arıcılarımızı, balıkçılarımızı en uygun metotlarla destekledik. İkinci periyodumuzda şimdi önümüzdeki 5 yıllık sürede ilçe belediye başkanlarımızı da ekleyerek tarımın önümüzdeki dönem yol haritasını önümüzdeki hafta belirleyeceğiz ve hemen de uygulamaya başlayacağız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün milletin efendisi olarak kabul ettiği çiftçilerimizin gününü kutluyor, halkımızın sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı yaşaması için sizin ürettiklerinize muhtaç olduğunun bilincinde insanlar olarak ve bu sorumluluğu omuzlarınızda hissetmenizi sağlayarak en güzel üretimleri beraberce yapacağız. Sizlere bugün burada son derece titizlikle hazırladığımız ve Türkiye’nin en kaliteli sebze fidelerimizi getirdik. Çiftçiler günümüz kutlu olsun.” İfadelerinde bulundu.
Ekonomimizin lokomotifi tarım
Toprağa ekilen çiftçilerimizin her bir alın teri, medeniyetin bereketidir sözleriyle konuşmasına başlayan Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ekonomimizin lokomotifinin tarım olduğuna dikkat çektiği konuşmasında şu sözlere yer verdi;
“Bugün 14 Mayıs, bütün dünyada ve ülkemizde milyonlarca insanın gıda ihtiyacını bütün zorluklara rağmen karşılayan, toprağı işleyen, hayvanına bakan, besleyen insanların günü. Her geçen gün üretim alanları daralan, ekonomik olarak diğer sektörlere yenik düşen bir sektörün yılmayan, yorulmayan, her yıl bir başka umutla, heyecanla, üretmeye devam eden çiftçilerimizin, emekçilerimizin günü. Tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.
Bu özel güne dair konuşmama, “Toprağa ekilen çiftçilerimizin her bir alın teri, medeniyetin bereketidir” sözüyle başlamak istiyorum.
Çiftçilerimiz, toplumumuz için vazgeçilmezdir ve sizlerin emekleri, her gün soframıza gelen sağlık ve bolluğun temel taşıdır.
Değerli çiftçilerimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında ekonominin lokomotifi olarak tarım sektörü göze çarpmaktadır. Halkın neredeyse % 96’sı okuma yazma bilmemekte, %70’ den fazlası çiftçilikle uğraşmakta ve nüfusunun %80’i kırsal kesimde yaşamaktaydı. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “ Milletimiz çok büyük elemler, mağlubiyetler, belalar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsak, bunun temel sebebi şunlardır; Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük ekseriyeti çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık” demiştir. “Milli ekonominin temeli tarımdır” diyen ve gelecekte dahi bunun hiç bir zaman değişmeyeceğini gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarım ile alakalı olarak Şeker Fabrikaları, Sümerbank, dokuma fabrikaları, Orman Çiftliği, deri fabrikaları, buğday siloları, süt fabrikaları, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tarım Kredi Kooperatifleri birlikleri ve zirai kombinalar gibi yurdun dört bir yanında işletmeler kurdurmuş, bu işletmeler ile ülkenin iktisadi gelişimine büyük katkı sağlanmıştır. Bunlarla birlikte yapılan sanayi hamleleri ve sonraki yıllarda ki gelişmelerle günümüze gelinmiştir.”
İstanbul’a suyu veren en önemli merkezlerden biri Çatalca’dır
Konuşmasının devamında, Çatalca’nın ülkemizin en verimli topraklarına sahip ilçelerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Erhan Güzel, “Çatalca’mızın %65’i orman, %29 tarım alanları ile kaplı ve %6 yerleşim alanıdır. Yani biz belki yaşadığımız yerin zenginliğinin çok farkında değiliz ama müthiş bir zenginlik üzerinde, müthiş bir coğrafi alan üzerinde bulunmaktayız. Yeşilin, yani ormanın ve 1. Sınıf tarım topraklarının, denizin, gölün, su havzalarının ve kent kimliğinin iç içe olduğu bir ilçede yaşamımızı sürdürüyoruz.
% 90’ı İSKİ’nin koruma hafızasında olan ilçemiz, Melen ile birlikte İstanbul’a suyu veren en önemli merkezlerden bir tanesidir. Güzel ilçemiz, bir tarafta Büyükçekmece Baraj Gölü, diğer tarafta Terkos Baraj Gölü, diğer bir tarafta Sazlıdere Baraj Gölü ve Binkılıç, Istranca Dereleri ile İstanbul için kritik öneme sahiptir.
Çatalcamız, geniş bir tarım alanına sahiptir. Bu verimli topraklarda, buğday, arpa, ayçiçeği, mısır, kanola, pirinç, mantar, çiçek ve her türlü sebze yetiştiren çiftçilerimiz, ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık gibi hayvansal üretim konularında da faaliyet göstermektedir.
Kırsal mahallelerimizde ki insanların kendi topraklarını ekip biçmesini, toprağı korumasını, üretmelerini ve ürettiklerini, iyi bir şekilde pazarlayarak geleceğe güvenle bakmalarını arzu ediyoruz.
Ülkemizde doğal ve doğal ürünlere artan hızlı taleplerin varlığını bilerek, üreticimizin ürünlerini geniş kalabalıklara ve ilçe dışından gelen turistlere sunma imkânı sağlayacak, çiftçimizin yetiştirdiği yerel ve doğal ürünlerin tanıtımını yapacak projelerimizi hayata geçireceğiz” dedi.
Ekrem Başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na çiftçilere, üreticilere verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Başkanı Erhan Güzel, “Çiftçilerimizin emeği, sadece bugünü değil, yarınları da doyurur. Bu anlamda İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na çiftçimize, üreticimize verdiği destekten ötürü çok teşekkür ediyorum.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile birlikte tarımın kalkınması, çiftçimizin güçlenmesi, üretim kapasitesinin artması için tarıma ve çiftçilerimize destek vermeye devam edeceğiz.
Bölgemizde açılmak istenen, tarım ve orman alanlarımız için tehdit oluşturan, aynı zamanda yaşam standartlarımızı düşüren taşocakları, maden ocakları ile ilgili hep birlikte yürüttüğümüz mücadeleye devam edecek, mera alanlarının ıslahı ve korunması ile ilgili olarak da İl Tarım Müdürlüğü’müz ile işbirliği konularında desteğimizi her zamanki gibi yapmaya özen göstereceğiz.
Hepimiz biliyoruz ki tarım, dünya genelindeki ekonomik kalkınmanın en önemli itici güçlerinden biridir.
Ürettiğimiz her türlü doğal ve yerel ürünü mega kentimiz İstanbul’a sunabilecek olmanın bilinciyle, Çatalca Belediyesi olarak siz değerli üreticimizin ve çiftçimizin her zaman yanında olacak ve sorunlarını elbirliği ile aşmak için birlikte çaba sarf edeceğiz” diyerek çiftçilerimizin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutladı ve ürünlerinin bol ve bereketli, geleceğimizin umutlu ve güzel olmasını diledi.
Konuşmaların ardından Çiftçiler Günü programı çiftçilere fide dağıtımı ve ikramlar eşliğinde devam etti.