26 Eylül Türk Dil Bayramının 87’nci yılında, Küçükçekmece’de ‘Dilin Doğru Kullanımı, Dilde Şiddet ve Dilde Cinsiyet Ayrımcılığı’ Konuşuldu
Belediyecilikte hep bir fazlasını hedefleyen Küçükçekmece Belediyesi, 26 Eylül Türk Dil Bayramı’nın 87’nci yılında, Türkçe’ nin doğru kullanılması konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla “Dilin Doğru Kullanımı, Dilde Şiddet ve Dilde Cinsiyetçilik” semineri düzenledi.
Küçükçekmece Belediyesi Çok Amaçlı Salonda İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminere katılan İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatmagül Gürgen, belediye çalışanlarına ‘Dilin Doğru Kullanılması, Dilde Şiddet ve Dilde Cinsiyetçilik’ konusunda bilgi verdi. Müfredat içinde Türkçe’ nin doğru kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılmasının fayda sağlayacağını söyleyen Gürgen, “Değişim önce dilde başlar. Doğru Türkçe kullanımı hem insanları hem de toplumu güçlendirir ve geliştirir. Eşitliğin sağlanması için dildeki cinsiyetçiliğin önüne geçilmesi gerekmektedir” dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk Dilini Korumak Geliştirmek İçin Çok Uğraştı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zamanında Türk dilinin gelişmesi ve korunmasına yönelik pek çok çalışmada bulunduğunu kaydeden Fatmagül Gürgen, “Mustafa Kemal Atatürk Türk Dil Kurumu’nun kurulması için pek çok çalışmada bulundu. Elinden gelen her çabayı verdi. Anayasamıza hiç değişmeyen bir madde eklendi. Türkiye Devleti dili Türkçe’ dir. Bu değiştirilemeyen, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen bir maddedir. Anayasamızda 3. maddede bu yazıyor. Bir ülkenin kendi benliğini, ortak kültürünü kaybetmemesi için dilini kaybetmemesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
“Yasak Sınır Koymadan Doğru Olana Özendireceğiz”
Fatmagül Gürgen, dilin doğru kullanılması için yapılması gerekenleri ise, “Tamamen uyararak, doğru kullanımını sağlayarak, kurallar koymadan bunun üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Tek çözüm, örnek olmak ve eğitim. Kesinlikle yasak ve sınır koymadan doğru olan eserlere özendireceğiz. Çocuğa yapma, kullanma derseniz içindeki karşı koyma dürtüsüyle hareket edecektir. Doğru Türkçe kullanan insanlarla zaman geçirmeye çalışmalı. Mümkün olduğu kadar kendinizi kontrol edin, Türkçe’ yi yazı dilinde ve konuşurken doğru kullanmaya çalışın” diye sıraladı. Günümüzde Türkçe’ ye çok fazla yabancı kelime girdiğini de kaydeden Gürgen, “Türkçe’yi eskiterek kullanıyoruz. Güncellemiyoruz, yenilemiyoruz. Telefonu güncellemeyince ne oluyor? Yavaşlıyor, kötü oluyor telefonlarımız. Tıpkı telefonlarımız gibi Türkçe de bozuluyor. 21. yüzyılda Türkçe’ ye çok fazla yabancı kelime girdi. Dünyada evrensel iletişim dili İngilizce olduğu için İngilizce kelimeler çok daha fazla. Plaza dili diye bir şey var mesela. Neredeyse kullandıkları tüm kelimeler İngilizce. Kullanılan programlar İngilizce, konuştuğu insanlar İngilizce olunca dil bozuluyor. Ne yapmalıyız bol bol kitap okumalı dilimizi güncellemeliyiz” ifadelerini kullandı.